Состојки: Ingredients:
200 гр брашно 200 g flour
12о мл млака вода 120 ml lukewarm water
1 сув квасец 1 dry yeast
2 лажици масло 2 tablespoons oil
1\2 лажица сол 1 \ 2 tablespoon salt
1\2 лажица шеќер 1 \ 2 tablespoon sugar
12 маслинки 12 olives
Подготовка:
Квасецот го растопуваме во млака вода, лажичка брашно и 1\2 лажица шеќер и се остава да активира. Потоа се соединува со брашното, солта, маслото и се замесува тесто со остатокот од водата. Се остава да стаса. Тестото се размесува и се дели на 12 топчиња. Секое топче се сплескува малку и се става во намрсен калап за мафини. Се оставаат 10 мин да стасаат. Потоа во секое топче се става 1 маслинка, убаво вгнездена за кога ќе стаса тестото не излезе од него. Со четка секое топче се премачкува со масло и се печат на 180 степени додека добијат златно црвена боја.Откако ќе се испечат повторно се премачкуваат со масло.
Preparations:
Dissolve the yeast in lukewarm water, a teaspoon of flour and 1 \ 2 tablespoon sugar and leave it activated. Then together the flour, salt, butter and kneaded dough with the rest of the water. Allow to reach. Knead the dough and is divided into 12 balls. Each ball is a little squashes and placed in the mold greasy muffins. 10 minutes left to go first. Then each knot pour 1 olive, nestling nice for when you reach the dough does not come out of it. Brush each ball is coated with oil and bake at 180 degrees until golden red. Once you bake again coated with oil.
Добар апетит - Good appetite
No comments:
Post a Comment