Monday, September 19, 2016

Интегрален леб со ленено семе - Wheat bread with flax seed

Состојки:
  • 500гр интегрално брашно
  • 1 кесичка сув квасец
  • 1 мала лажичка сол
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажица мед
  • 1 лажица ленено семе
  • 350 мл вода

Подготовка:
Во длабок сад го ставаме брашното, квасецот, солта, ленот, маслиновото масло, медот и на крај ја додаваме водата (млака), го месиме убаво се додека не добиеме меко тесто кое го покриваме и оставаме да стаса околу 45 мин. Откако ќе нарасне и на допир биде меко го месиме во векна и го ставаме во плех  предходно полеан со тенок слој на брашно. Рерната ја загреваме на 200 степени ипечеме околу 35мин


Ingredients:

  • 500g whole wheat
  • 1 sachet of dry yeast
  • 1 teaspoon salt
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 tablespoon honey
  • 1 tablespoon flaxseed
  • 350 ml water

Preparation:
In a bowl put the flour, yeast, salt, flax, olive oil, honey and eventually add water (lukewarm), the Messiah nice until you get a soft dough which cover and leave to arrive about 45 minutes. Once you grow and be a soft touch it Messina loaf and put in a pan previously covered in a thin layer of flour. Heat oven to 200 degrees ipecheme about 35min

No comments:

Post a Comment